Allt fler väljer att campa under semestern

1:33 min

Under hela förra året var det totalt 15 miljoner gästnätter i Sverige. Enligt statistiken från SCR svensk camping har cirka 50 procent av de som övernattat under juni, juli och augusti 2014 varit campare.

En enkät som SCR Svensk Camping har skickat ut till 228 campingföretag i Sverige visar att campingtrenden även finns i år. Resultatet bygger på hur bokade campingplatserna är.

– De senaste åren har vi haft en ökning på antalet gästnätter på nära en miljon gäster, säger Lars Isaksson som är VD på SCR Svensk Camping. 

Även Rullsands camping i Skutskär har märkt av ökningen. De har fått bygga ut restaurangen, utökat personal och börjat hålla i aktiviteter på campingen. Men det är vädret som styr i slutändan. Det säger Anna Idegren som är arrendator för Rullsands camping i Skutskär. 

– Vädret är ju egentligen allt kan man säga. Vi har känt av den här sommaren att det har blivit många avbokningar på grund av det dåliga vädret. Och det är inga som kommer och badar när det är dåligt väder. De som har bokat camping och stugor kanske känner att de vill skjuta fram det lite grann. 

Det var vädret som familjen Wenngren, Bergström påverkades av när de avbokade förra veckan när de väntade på solen. Nu är de på campingen och har slagit upp sitt tält intill stigen som går till stranden. Familjen väljer att campa före en resa till Thailand, i alla fall på sommaren, säger pappan Henrik Wenngren

– Jag vill hellre campa 15 mil hemifrån än att flyga till Thailand, säger han.

Han säger också att det är billigare och hans dotter Emmy Wenngren tycker att det är mysigt att bo trångt. 

– Det är mysigt för man breder ut sig utomhus men inte inne, säger hon.