Långa köer till pensionärsservice i Gällivare

1:30 min

Pensionärer i Gällivare anlitar privat städhjälp när köerna till den kommunala pensionärsservicen skenar. Det här beror på att pensionärsservicen har ont om personal.

Mats Ryen på sysselsättningsenheten i Gällivare kommun arbetar med pensionärsservice-verksamheten.

– Vi försöker ju alltid vara två på uppdrag som städning och fönsterputs och sådär. Och är det då en storstädning som tar fyra timmar så är det ju två som går åt till det uppdraget. Och har man då fyra i personalstyrkan så hinner man inte så mycket mer på den dagen.

Pensionärsservice lanserades i Gällivare för drygt tio år sedan och blev snabbt en succé. För en billig peng kan pensionärer få hjälp med storstädning, gräsklippning, handling och andra sysslor i hemmet. Personalstyrkan består av arbetslösa som är i arbetsmarknadsåtgärd.

Men i år har väldigt få nya kommit in i verksamheten, och det här har lett till att pensionärsservice inte hinner med alla beställningar de får. Mats Ryen säger att de tidigare brukade ha en personalstyrka på tio-femton personer. Idag består personalen oftast av fyra-fem personer, samtidigt som efterfrågan är oförändrad.

Städfirmor i Gällivare vittnar om att pensionärer har börjat anlita privat städhjälp när de har tröttnat på att vänta på städning via pensionärsservice.

Mats Ryen rekommenderar att pensionärer som vill ha städhjälp via pensionärsservice bokar i god tid.

– Man får städning hos oss, men ibland får man ju vänta, så är det ju.