Fler barn bor på barnhem i Kambodja

1:53 min

En ny undersökning visar att antal barnhem i landet Kambodja är många fler än vad man tidigare vetat om. Men många av de barn som bor på barnhem i Kambodja gör inte det för att få vård och hjälp. De gör det för att barnhemmen ska få pengar av turister som besöker landet.

Klicka på texten för att läsa mer!

Barnhem är till för barn som har föräldrar som inte kan ta hand om dem.

Många av barnen som bor på barnhem i landet Kambodja i Asien, kommer från fattiga familjer. Och det är vanligt att barnhem betalar de fattiga familjerna för att deras barn ska flytta dit istället för att bo kvar hemma. Familjerna tror ofta att barnet kommer att få det bättre på barnhemmet. Men många barnhem utnyttjar barnen för att tjäna pengar.

Barnen måste uppträda
Det är vanligt att barnen tvingas dansa och sjunga framför turister som besöker landet. Och när de gör de får barnhemmet pengar från turisterna. På det sättet kan ägarna till barnhemmen tjäna mycket pengar.

Det är också vanligt att människor i tex Europa tycker synd om barnen och betalar för att få jobba på ett barnhem. Det ger också pengar till personerna som äger barnhemmen.

Antal barnhem ökar
Enligt en undersökning som organisationen Unicef har gjort så är det väldigt många fler barn som bor på barnhem än vad man tidigare vetat om.

Men nu har de som styr i Kambodja börjat försöka göra något åt det här problemet. De har bestämt att minska antalet barnhem i landet. Dessutom ska regeringen i Kambodja oftare kontrollera hur barnen har det.

Men Bruce Grant som jobbar på organisationen Unicef tycker att regeringen måste göra ännu mer.
- Det som krävs är regeringen försöker förändra det här på riktigt. De måste förstå att det bästa för barn är att växa upp i sina familjer, säger han.