Splittring i Syriza inför omröstning i parlamentet

2:02 min

I dag ska det grekiska parlamentet godkänna en rad reformer enligt överenskommelsen med långivarna i måndags. Premiärminister Alexis Tsipras har kritiserats för avtalet av sina egna partimedlemmar. I en tv-intervju igår kväll försvarade han överenskommelsen

– Jag skrev under ett avtal som jag inte tror på, men jag är redo att genomföra det och ta ansvar, sa premiärminister Alexis Tsipras intervjuad av statliga tv-kanalen ERT.

Tsipras sa också att han tänker sitta kvar under hela mandatperioden, trots kritiken mot överenskommelsen från partimedlemmar.

Några som följer utvecklingen inom regeringspartiet noga är journalisterna på Syrizas radiostation Sto Kokkino. Kostas Savvopoulos programleder kvällssändningen dagen innan Tsipras stora prövning och de avslutar programmmet med att läsa upp ett inoficiellt uttalande från regeringen där man försvarar överenskommelsen.

– Det finns motsättningar inom partiet som till och med kan leda till splittring, men många medlemmar prioriterar enighet just nu, säger Kostas Savvopoulos.

Av 149 Syriza-ledamöter bedömer han att runt hundra kommer rösta ja trots allt. Överenskommelsen kommer att röstas igenom i parlamentet, men Tsipras position inom partiet kommer att försvagas och Syrizia kan också komma att splittras, tror Kostas Savvopoulos. Han har varit medlem i partiet i nio år och skulle det hända vet han inte vilken sida han skulle välja.

– Det blir ett stort dilemma, jag tror på balans mellan idealism och realism så det är en väldigt väldigt svår fråga.