Pluto passerad för första gången

Den amerikanska rymdsonden New Horizons, som är utskickad för att samla in data om dvärgplaneten Pluto, fick kontakt med jorden igen strax före klockan tre i natt svensk tid.

Framgången kommer att öka kunskapen om förhållandena i avlägsna delar av vårt solsystem:

Spänningen var påtaglig när NASA sände direkt från rymdlaboratoriet i Maryland i USA.

De ansvariga vetenskapsmännen som byggt rymdsonden, som planerat och beräknat i många år skulle snart få besked om New Horizons uppdrag lyckats - om den var oskadd och kunde sända tillbaka en signal till jorden från sin expedition till dvärgplaneten Pluto i yttre rymden.

Lättnad för vetenskapsmännen
Strax före nio på kvällen lokal tid började beskeden om hur det gått komma in, ett efter ett, levererade med tonfall av lättnad på gränsen till tårar och mottagna med spänd förväntan som övergick i jubel:

Rymdsonden New Horizons som är obemannad och stor som en flygel ungefär, har varit på väg mot dvärgplaneten Pluto i nio och ett halvt år - fem miljarder kilometer från jorden.

I tisdags morse lokal amerikansk tid passerade den Pluto på 12 500 kilometers håll och NASA publicerade en bild på dvärgplaneten som väckt stor fascination.

Bilder på dvärgplaneten
Den stora frågan resten av dagen var om New Horizons skulle klara sig oskadd och kunna kontakta jorden med en signal - på grund av avståndet var forskarna tvungna att vänta på att sonden skulle "ringa hem".

Efter framgången lovade forskarna att redovisa data och fantastiska bilder imorgon, svensk tid nio på kvällen. En historisk framgång, sa alla.

Alan Stern, en lycklig man som lett projektet, tackade sina medarbetare:

– Vi klarade det!