Exploatering på agendan när Tauli-Corpuz kommer

1:34 min

Markexploateringar och samiskt självbestämmande på agendan när FN:s specialrapportör för urfolksrättigheter, Victoria Tauli-Corpuz besöker Sápmi i augusti. 

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger att bjuda in specialrapportören är ett steg från de tre Sametingen att förbättra situationen för alla samer.

-Just exploateringar är ett område som är aktuellt just nu, så vi vill visa och tala om hur lite vi kan påverka det i de samiska landområdena, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Det var i våras när Håkan Jonsson var ordförande i Samiska parlamentariska rådet (SPR) som han bjöd in FN:s specialrapportör för urfolksrättigheter, Victoria Tauli Corpuz till Sápmi. 

Hon kommer under tre dagar träffa representanter för sametingen i Sverige, Norge och Finland i Tärnaby och Hemavan. Just nu jobbar de med upplägget av besöket.

- Vi kommer dels att ha seminarium med inbjudna gäster och även en dags exkursion till Rönnbäcksdalen där man planerar en gruva. 

Av vilken anledning har ni valt att besöka Rönnbäcken?

- Rönnbäcken påverkar väldigt många som bor och verkar i det området, många samer, så därför lyfter vi upp just den här aktuella exploateringen och visar på konsekvenserna, säger Håkan Jonsson. 

Jonsson ser Victoria Tauli-Corpuz besök som mycket betydelsefullt och ett steg framåt för att man från samiskt håll ska få påverka mer vid till exempel exploateringar.

-Man får se det som en del i en process där vi från Sametingen jobbar för att förbättra situationen för samerna som bor och verkar i de här områdena.

Håkan Jonsson säger att de även bjudit in regeringen till Tärnaby/Hemavan

-Vi förväntar oss att de kommer, säger Håkan Jonsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio