Nämndemannen vill bli friad från våldtäktsdom

1:32 min

Skaraborgs tingsrätt dömde den före detta nämndemannen till fängelse för våldtäkt mot barn. Men nu hoppas han att Göta hovrätt ser saken annorlunda. Även åklagaren har överklagat.

I dag inleds förhandlingen i hovrätten och mannen vill frias med hänvisning till att det varken förekom hot eller våld, att samlaget var frivilligt och att han inte visste att den 17-åriga flickan var tvångsintagen. Tvärtemot vad som framkom i Skaraborgs tingsrätt.

–Vi menar fortfarande att han saknar uppsåt och vetskap kring att hon var omhändertagen med stöd av myndighetsbeslut. Vi menar också att det har funnits en frivillighet och samtycke, säger 50-åringens advokat Pontus Ljunggren.

Flickan berättade i tingsrätten att hon tyckte att mannen var äcklig och sliskig och att hon var rädd för honom. Hon tror att han drogade henne. Hon hade fått en tablett av mannen på kvällen vilket fick henne att må konstigt och få minnesluckor. Hon tror att han drogade henne. 

Att brottsrubriceringen blev våldtäkt mot barn beror på att flickan var tvångsintagen och under 18 år. Två års fängelse är minimistraff för brottet.

Åklagaren, Maria Sterup, Malmö, tycker straffet var för lindrigt.

-Jag tycker gott man kunde lagt på några månader, säger hon inför hovrättsförhandlingarna. 

I domen ingick också vapenbrott. Mannen hade en revolver utan licens och flera hundra skott till olika vapen. Även där anser han sig oskyldig.
Mannen har lämnat sitt parti och uppdraget som nämndeman.

Även åklagaren har överklagat domen, och menar att straffet borde vara högre.