Fängelse för 94-årig Auschwitzanställd

2:13 min

Den 94-årige Oskar Gröning dömdes idag till fyra års fängelse för medhjälp till mord på 300 000 judar i koncetrationslägret Auschwitz. Gröning anses i sin gärning som bland annat bokhållare i Auschwitz ha bidragit till att koncentrationslägrens dödsmaskineri kunde fungera.

– Auschwitz var en maskin, vars syfte var att döda, och den här domen slår för första gången fast att alla som medverkade åtminstone har gjort sig skyldiga till medhjälp till mord.

– Därför är det här en historisk dom, säger juristen Cornelius Nestler som varit en av de ledande bakom åtalet mot Oskar Gröning.

Gröning arbetade med att samla in koncentrationslägerfångarnas pengar och sen sätta in dem på den nazityska statens konto.

Han övervakade också fångarnas bagage på perrongen i Auschwitz dit fångtransporterna kom.

Med sitt arbete var han alltså enligt domen i dag en straffbar kugge i ett fruktansvärt dödsmaskineri även om han inte handgripligen utförde själva dödandet.

Oskar Gröning, klädd i lila pullover och ljus skjorta, tog emot domen med korslagda armar och visade inga direkta yttre känslouttryck när domen föll.

Under den sista rättegångsdagen igår sa han dock att han numera är medveten om att Auschwitz var ett ställe där ingen borde ha accepterat att arbeta, och att han var ledsen att han inte hade insett det tidigare.

– Jag känner inga hämndkänslor, men jag tycker det var rättvist att han blev dömd, säger den 94-årige Leon Schwarzbaum, som överlevde koncentrationslägret och som suttit med under stora delar av rättegången.

– Men jag kan inte förlåta honom för det han har gjort säger Leon Schwarzbaum

Domaren i fallet Franz Kompisch sa att rätten tagit hänsyn till Grönings höga ålder när straffet på fyra år bestämdes, maxstraffet för medhjälp till mord i Tyskland annars 15 år.

Domaren sa också under sina över en timme långa uppläsning av domskälen att Oskar Gröning visserligen förtjänade respekt för att han under rättegången varit öppen med vad han gjort och vittnat om det men att det inte hade varit lämpligt med ett lägre straff på grund av brottets storlek.

Att Gröning verkligen kommer sitta av de fyra åren i ett fängelse, är dock inte troligt och Grönings advokater ska nu fundera på om de ska överklaga. Grönings hälsa har dock försämrats under rättegången, vilket gör det mindre troligt.

Bara 49 personer av de 6 500 personer som arbetade i Auschwitz har blivit dömda sen 1945, och domaren i rättegången, Franz Kompisch, kallade det för en skandal att inte det tyska rättsväsendet agerat på det här sättet tidigare.

Han ville dock inte gå så långt att han själv som domare i fallet bad om ursäkt å hela det tyska rättsväsendet, domaren sa att det inte anstår honom att sätta sig till doms över nu döda kollegor.

– Men jag hoppas att offren och de efterlevande nu kan får lite ro i själen och att misstron mot Tyskland kan minska, sa domare Kompisch.

Att det nu blev den fällande dom tror dock juristen Thomas Walther, som också drivit åtalet kan bli viktigt för bilden av hur Tyskland bearbetar sitt naziförflutna.

– Det är en bra dag för Tyskland, det kommer iallafall inte skada bilden av Tyskland på det här området, det kommer göra oss gott, säger Thomas Walther.

Han hoppas också att det snart kommer bli fler rättegångar likt den mot Gröning i Lüneburg. Men andra tror att det kan vara för sent, eftersom många av de anklagade nu är så gamla.