Västerbotten

Allt färre av den hotade backsvalan

1:39 min

Sveriges minsta svala - backsvalan är hotad men trots det förstörs dess boplatser varje år.

För nästan exakt 15 år sedan rapporterade Sveriges Radio i Västerbotten om hotet mot backsvalan. Många av de naturliga boplatserna som till exempel älvbrinker hade växt igen på grund av regleringen. Grustäkter kom att bli den huvudsakliga miljön för boplatser, hela 70 procent av alla boplatser för backsvalor utgörs av grustäkter. Men de senaste årtiondena har även de blivit obrukliga när de fyllts igen en efter en på grund av miljökrav.

I dag ser det mörkt ut för den rödlistade backsvalan. Mellan 1992 och 2008 minskade enligt SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) antalet aktiva grustäkter med 80 procent. Antalet backsvalor är nere på lite drygt 30 000 par enligt Svensk Fågeltaxering.

– Vi hade en storhetstid i mitten av 1900-talet som fanns på grund av mycket människojobb men nu har det varit en negativ utveckling väldigt länge. Det går riktigt uselt, säger Martin Green på Svensk Fågeltaxering.

Ornitologen Leif Bildström i Malå hade när vi besökte honom år 2000 precis börjat skrapa fram den fina stranden på en holme i Skellefteälven för att backsvalorna skulle börja bygga bon där. Då fanns det runt 10 par som häckade, 2007 var det så många som 140 par där.

– Jag grävde bara lite med spaden så det är enkla medel, säger Leif Bildström och fortsätter:

– Det känns som att det alltid är bra väder när man hör backsvalan.

I år lyste backsvalorna med sin frånvaro och Bildström planerar för en tur ut för att skotta fram sanden igen. Men han tror inte att det räcker med att entusiaster gräver fram boplatser åt backsvalan för att den återigen ska få starkt fäste i Sverige.

– Det räcker om man sparar en bit av grustäkterna när de fylls igen, då kan backsvalorna trivas och vara kvar.

Varför är det så viktigt att backsvalorna är kvar här uppe?

– Dels kan man kolla hur många tusentals insekter de tar, det är kollosala mängder. Myggen i sommar irriterar ju många så då är det ju bra om de kan ta en del av det beståndet.

– Men att prioritera det här som ska vara kvar och inte, världen skulle ju säkert inte gå under om det inte fanns en enda backsvala men vi har utrotat tillräckligt många arter på vår jord utan att backsvalan ska bli ännu en.