
Recept: Libanesisk grillfest med Fáten Nilsson
I dag tänder vi åter grillen och det står libanesiskt på menyn. Kocken heter Fáten Nilsson.
Libanesisk grillmeny
Tabbouleh (Grönsaksblandning med bulgur) ca 4-6 pers
- 5 dl finhackad bladpersilja
- 4-5 finhackade medelstora tomater
- 2 finhackade gullökar
- ½ finhackade gurka
- ½ finhackade rödpaprika
- 5-6 blad av finhackade salladsblad
- 1 msk torkad mynta
- 2- 2½ dl finmald bulgur
- 2-2 ½ dl olivolja
- 1 msk salt
- 1 dl citronsaft
- ½ tsk Svart och vit peppar
- ½ msk paprikapulver
Blanda alla de hackade grönsakerna tillsammans med myntan och bulguren i en skål. Häll över salt, citron och olivolja och blanda väl.
Lahme mechwe (köttspett) 4-6 pers
- 1 kilo fläskfilé
- ½ msk olivolja
- 1 lime eller citron
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk chili & smoki (rökt chili)
- 1 msk soja
- 5 små gul lökar (varje lök delad i fyra delar)
Tillagning
Skär fläskfilén i halvstora bitar. Lägg i en bunke och häll över allt annat. Blanda och låt stå i kylen några timmar.
Varva kött och lökbitarna på spett (t.ex. 2 köttbitar, en bit lök och två köttbitar igen) Grilla ca 3-4 minuter per sida.
Köttfärsspett med sting
- Ca 800 gr blandning av lammfärs och nötfärs
- 1 stor finhackad gul lök
- 2 stora finhackade vitlökklyftor
- ½ finhackad röd paprika
- 1-2 finhackade chili (alt habanero- obs stark)
- ½ -1dl färska timjanblad
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk kummin
- 1 msk paprikapulver
- Ca ½ msk salt
- 1 ägg
- 1 msk olivolja
Blanda färs och allt annat. Forma långa rullar på träspett av färsen, ställ i frysen ca 1-2 tim, grilla tills spetten har fått fin färg.
Hummus (kikärtsröra)
- En burk kokta kikärter
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 pressade små-mellanstora citroner
- 1 msk salt
- ½-1 dl tahini (sesamspasta)
- 1-2 msk kall vatten
Häll ut vatten från kikärter och skölj av med kallt vatten. Mixa samman kikärter, salt, pressade vitlöken, citronsaften och vatten tills blandningen är helt slät. Häll över sesampastan och blanda väl med en sked. Ringla över lite olivolja
Baconlindade dadlar, fyllda med getost
- 1 paket urkärnade dadlar
- 1 rulle getost t.ex. Chevré
- 1 pkt bacon 140 g
Skär lagom stora bitar av getosten och fyll dadlarna. Linda in dadlarna i en halv skiva bacon vardera och grilla tills baconet ser knaprig ut.
Fetafyllda cigarrer, 4-6 personer
- 1 paket filodeg
- 4 msk olivolja
- 4 msk smör
- 400 g fetaost
- 1 msk torkad eller 2 msk hackad färsk mynta
- 1 gul hackad lök
- 1 dl hackad persilja
- 1/2-1 tsk chilipulver
- 1 ägg
Rör ihop ost, lök, persilja, chilipulver och mynta. Smält smör och blanda med olja. Arbeta med två filoplattor i taget och låt resten ligga väl tillslutna så att de inte torkar. Lägg två plattor ovanpå varandra och pensla med fettet emellan. Skär dem i kvadrater på 10 x 10 cm. Lägg en matsked fyllning i ena änden, vik in sidorna och rulla kvadraten till en cigarr.
Vispa upp ägget, pensla rullarna och "tejpa" igen skarvarna. Gör likadant med resten av filopaketet. Grädda på smord plåt i 225 grader tills de är gyllenbruna i ca 15-20 minuter.
Vinbladsdolmar
- Ca 100 gr vinblad
Fyllning:
- 2 dl ris
- 2 finhackade gula lökar
- 2 dl finhackade persilja
- 2 finhackade tomater
- 1-2 msk torkad mynta
- 1 dl olivolja
- 1 msk salt
- 1 dl citronsaft
Koka lite vatten i en kastrull och lägg vindruvsbladen 5-10 min i det varma vattnet
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och lägg en matskeds fyllning mitt på
varje vinblad, vik in kanterna och rulla ihop. Vinbladsdolmarna ska rullas ihop hårt för att hålla ihop när de kokas.
Dela potatisen och tomaterna i ringar och placera i botten på kastrullen. Börja sen packa de rullade vindruvsdolmarna tätt ihop i flera lager. Häll vatten i kastrullen så den knappt täcker vindolmarna. Lägg en tallrik över så att vinbladsdolmarna hålls på plats i botten på kastrullen
Koka på svag värme i ca 60 min eller tills riset är klart. Häll ut överblivet spad, lägg upp rullarna fint på en tallrik och garnera med tomat och potatis skivorna.