Ett nytt album från Felgen Orkester

6:31 min

Det samiska bandet Felgen Orkester är i slutskedet med att färdigställa deras första album. De har under vintern och våren spelat in låtarna och har nu skickat in dem för mixing.

Felgen Orkester har snabbt blivit ett etablerat band i Sápmi. De har givit ut en EP och fyra singlar som blev populära bland unga samer och det nya albumet med elva låtar väntas komma till hösten.

- Vi har fortfarande samma stil som vi haft tidigare, men vi har lagt ner mer tid på texterna och det blir nog kanske större variation på låtarna i det här albumet än på EP:n, säger gitarristen och sångaren Nils Mikael Hætta Hansen.

Felgen Orkester har jobbat med albumet i över ett år. De har tagit tid att skriva låtarna, välja vilka som ska vara med och sedan börja med inspelningarna.

- Man får vara ganska kreativ när man bor på olika ställen och land. Vi skickar texter sinsemellan och alla har fått spela in sina delar och instrument var för sig. När allt var klart har vi samlat in alla inspelningar och skickat dem till Oslo för mixing, berättar Nils Mikael Hætta Hansen.

Albumet med de elva nya låtarna väntas komma till Augusti, om allt går som planerat. Och vad albumet handlar om är upp till lyssnaren att tolka.

- Man kan säga albumet skildrar förklaringar och upplevelser från livet, kanske ur en ungdoms syn. Det är svårt att säga exakt, det är lyssnaren som får ta och bestämma det, säger Hætta Hansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio