Volvo åtalas för tappning av Immeln

1:21 min

Volvo Personvagnar åtalas för otillåten miljöverksamhet, med anledning av företagets tappning av vatten från Immeln. Det låga vattenståndet i sjön har länge väckt starka reaktioner bland boende i området.

P4 Kristianstad har tidigare berättat om det låga vattenståndet i Immeln, och bland annat har Immelsjöns fiskevårdsområdesförening varnat för konsekvenser för fisklivet.

Det är Volvo i Olofström som reglerar Immelns avrinning och därmed vattennivån i sjön. Anledningen var till en början att kunna utnyttja vattenkraften men på senare år har det i stället handlat om att skydda anläggningen i Olofström från översvämningar.

Boende i området, fiskvårdsområdesföreningen och Länsstyrelsen har länge menat att Volvo låtit för lite vatten flöda till vattendragen nerströms. Vattennivån har varit för låg och som konsekvens riskerar fisk, djur- och växtliv i sjön att slås ut.

Det är en vattendom från 50-talet som slår fast hur tappningen av vatten från Immeln ska skötas. Och kammaråklagare Ingvar Wennersten anser det bevisat att Volvo inte följt villkoren i domen.

– Vi har en dom som säger vad som gäller, och jag menar att Volvo inte har följt den, säger han.

Men enligt Ingvar Wennersten så skyller Volvo ifrån sig och hävdar att någon fifflat med dammen där vattenflödet regleras.

– Volvo hävdar att det är den okände som varit framme. Vi åklagare och Polisen har ofta mött den okända. Det är han som ställer till allting när ingen annan står att nå. Det finns ingenting som tyder på att den okända har varit där. Ingen har sett någon obehörig där, ingen har påstått att där är brädor som inte hör hemma där, det är ingenting i verkligheten som tyder på det. Det enda som framkommer är att Volvo påstår det, säger Ingvar Wennersten.

– Det är lite udda att ett stort företag inte kan acceptera att man begått ett fel. Men det är ju domstolen som avgör.

Om Volvo döms riskerar företaget en företagsbot på 300 000 kronor.