Kristina Appelqvist skriver på sin sjunde deckare

11 min

Deckardrottningen Kristina Appelqvists sjätte bok har nyss kommit ut. Nu skriver hon redan på nästa. 

Deckardrottningen Kristina Appelqvist från Lerdala utanför Skövde har pumpat ur sig spänningsromaner, och allt utspelar sig i de skaraborgska bygderna med universitet som centralpunkt. 

2014 utsågs hon till Årets skaraborgare i P4 Skaraborg.

Hon har skrivit sex böcker sedan 2009. Den senaste, Flickan framför muren, kom ut i år. Där finns en koppling till DDR, med inspiration från ett möte med en tysk student under en tågluff 1990.

– Vi hade ett så spännande samtal på det där tåget. Jag trodde att han var lycklig över den nya friheten, men det visade sig att han var väldigt besviken och upprörd. Nu visste han inte hur framtiden såg ut. Det mötet har jag burit med mig och nu planterade jag in det i Flickan framför muren.

Med sina deckare har hon vunnit många trogna läsare och beskrivits som en samtida Maria Lang och en svensk Agatha Christie.

– Jag slukade alla Agatha Christie-böcker när jag var i yngre tonåren. Nu händer det att jag läser någon bok för att se hur hon bygger upp intrigen. Men hon är ju grunden för mitt deckarläsande. 

Kristina Appelqvist var en bokslukare som ung och skrev mycket. Hon tackar sin gamla högstadielärare i svenska, Ingegerd Barsenholt, för självförtroendet att skriva. 

– Hon peppade mig oerhört mycket och det har jag burit med mig. Hon sade tidigt att jag ska satsa på att skriva.

Nu börjar nästa bok ta form.

– Jag har varit på researchresa i Verona, som ska finnas med i nästa bok.