Fem zombieöverlevnadstips

Här kommer några väldigt konkreta tips från Herman Geijer, som gör att du kommer att klara när zombierna kommer - eller någon annan katastrofsituation.

Träna

Det finns ju en massa hälsofördelar med att träna, men det viktigaste är nog att du behöver göra det för att överleva när zombierna kommer. Du behöver träna allsidigt, både tung styrketräning så du kan välta en bil, explosivitet så du kan hoppa över staket och kondition så du kan springa långt när de behövs. Men det viktigaste är att du överhuvudtaget rör på dig. Gör det du tycker är kul.

Lära känna dina grannar

Tittar vi på faktorer som gör vilka människor som överlever katastrofer är att känna sina grannar faktiskt en av de viktigaste. Studier på katastroföverlevande visar att det är en stor fördel att det finns människor runtomkring en som bryr sig och ser till varandras säkerhet i kriser och katastrofer.

Läs mer om gruppdynamik och ledarskap

Ok, nu kommer jag att spoila hälften av alla zombiefilmer så ni vet. I zombiefilmer är det alltid någon som hamnar utanför, ballar ur totalt och äventyrar allas säkerhet för att hen inte känner sig delaktig. Sen dör alla. Slut på spoilers. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk och det gäller särskilt i grupper. Och i katastrofsituationer behöver vi varandra mer än någonsin annars, så håll ihop.  

Lär dig något nytt

Gå en kurs i stadsodling, ätbara växter i naturen eller varför inte en i zombieöverlevnad? Att lära sig saker tillsammans är något som skapar sociala band, gör att du inte fastnar i gamla hjulspår och faktiskt utvecklas. Ofta kan en lära sig mer på att prata med varandra än av kursledare också. Att människor möts och delar erfarenheter är viktigt.

Organisera dig

Att ha kunskap om att arbeta tillsammans med andra under olika situationer kommer göra att du lättare kan hantera när svåra situationer uppstår. Det mest folkbildande jag vet är nog husockupationer. Olika människor träffas och löser problem som uppstår och lär sig massor av varandra. Om sig själva, om varandra och om demokrati i praktiken.

I korthet handlar det om att leva, inte bara överleva.

Det mesta är hämtat från Amanda Ripleys bok ”The Unthinkable – Who survives when disasters strike and why” som handlar om vilka människor som faktiskt överlever när det katastrofen inträffar.