Ny rapport ställer till det för Grekland

3:42 min

I dag ska Grekland rösta igenom några av de reformer som långivarna kräver innan de kan gå vidare med det stora nödlånet till landet. Reformer om bland annat försämrade pensionsvillkor och höjd moms måste godkännas i dag om Grekland ska få några pengar. Samtidigt kommer den internationella valutafonden med en ny rapport som visar att den grekiska ekonomin har ännu större problem än vad de tidigare trott.

– Det är en kraftigt försämrad bild som Internationella valutafonden, IMF, ger av den grekiska ekonomin. Det kan tyckas konstigt med tanke på att de kom med en rapport bara för två veckor sedan, men IMF tycker att ekonomin och förutsättningarna har försämrats ganska rejält. Delvis på grund av de stängda bankerna och den kris som uppstått kring det. IMF skriver i rapporten att så långt som 2022 kommer den grekiska statsskulden fortfarande ligga på dagens höga nivå. Då tycker IMF att nu måste de europeiska långivarna införa skuldlättnader som är betydligt större än de skuldlättnader som Grekland fått hittills, annars kommer det inte att hålla för landet, säger Ekots ekonomireporter Claes Aronsson på plats i Bryssel.

Vilken betydelse kan den här rapporten ha?

– De här uppgifterna kände faktiskt eurogruppen till när de satt i förhandlingar i helgen och tydligen har det inte påverkat dem särskilt mycket. Men man kan tänka sig att motståndet i parlamenten, det är sju länder som ska rösta om förslaget, påverkas av en sådan rapport. Dessutom ser det ut som att Sverige och andra EU-länder utanför euron föreslås vara med i det här brygglånet som ska rädda Grekland över sommaren. Dem kan också påverkas av en sådan negativ rapport men framförallt kan man tolka den här rapporten som att IMF varnar för att inte räkna med dem om långivarna inte börjar med nedskrivningarna, för IMF kan inte låna ut pengar om det inte är hållbart i längden.

Hur viktigt är IMF för att Grekland ska få nödlån?

– I det här senaste paketet på drygt 80 miljarder euro står IMF för ungefär en femtedel, men framförallt är IMF symboliskt för att få med andra länder att också hjälpa till.

Hur stor är sannolikheten för att det ska bli skuldavskrivningar så småningom?

– I det långa perspektivet är det sannolikt, det ser ut som att det är ohållbart. Men det här måste godkännas av alla euroländer och det är så mycket politiskt prestige, inte minst från Tysklands håll, så det kommer nog att dröja ett tag innan politikerna vågar rösta igenom skuldnedskrivningen.

Kan den här rapporten påverka utgången i omröstningen i dag i Grekland och omröstningarna i andra parlament som ska hållas?

– Nej det är inte troligt, i alla fall inte Grekland för att de har inget annat fall, men man kan tänka sig att debatten kommer att bli mer infekterad i resten av Europa, men det återstår att se hur mycket det kommer att påverka valresultatet.