
Brandmännen trappar upp konflikt med SKL
Brandmännen trappar nu upp sin månadslånga fackliga konflikt med arbetsgivaren SKL, Sveriges kommuner och landsting. Konflikten gäller deltidsanställd personal som har beredskapstjänstgöring. Brandmännens riksförbund vill ha såväl höjd beredskapsersättning och få ett modernare avtal.
Magnus Sjöholm är ledamot i förbundsstyrelsen hos Brandmännens riksförbund, BRF.
– I paritet med andra avtal på arbetsmarknaden så är det här en riktig gammal kvarleva. Vi vill modernisera avtalet, säger Magnus Sjöholm.
Under en månads tid har BRF blockerat all tjänstgöring, inklusive övningar, utanför det ordinarie beredskapsschemat. Men enligt Magnus Sjöholm så har många räddningstjänster fått dispens för att kunna använda sin deltidspersonal mer än schemat säger. När man nu trappar upp konflikten gör man det genom att dra in dispenser och bli hårdare med att bevilja nya.
Många har reagerat på att Brandmännens riksförbund begär en höjd ersättning på 15 procent. Det kan låta mycket, men handlar om rätt små pengar, anser Magnus Sjöholm.
– Tittar man på beredskapsersättningen för en deltidsbrandman så pratar vi om 500 kronor på en tidsperiod på tre år. Då förstår man ju att det här inte är jättemycket pengar, säger Magnus Sjöholm.
Den inställningen delas inte av arbetsgivarsidan, SKL. Det bud som ligger är i linje med andra avtal, menar Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
– Det är viktigt för oss som arbetsgivare att vi också kan jämföra detta med andra avtalsområden, säger Heléne Fritzon.
Hon tycker att brandmännen lade ett ansvarsfullt varsel för en månad sedan och hoppas att en upptrappning nu inte ska ge några allvarliga konsekvenser för landets räddningstjänster.
– Det är klart att vi sätter allmänheten allra överst. Man ska känna sig trygg och säker med sin räddningstjänst, det är ett oerhört viktigt besked att ge, säger Heléne Fritzon.
En arbetsuppgift som de deltidsanställd vägrar göra under konflikten är att rulla ihop och ta med sig slangen hem från en brandinsats. Det får de heltidsanställda brandmännen sköta. Frågan är då om de är sura för att de måste städa upp.
– Inte alls, inte alls. De ler, dunkar oss i ryggen och tycker det är bra att vi står på oss, säger Magnus Sjöholm.