Sverige ska betala Greklandslån

1:32 min

Sverige och andra EU-länder utanför euron föreslås vara med i det här brygglånet som ska rädda Grekland över sommaren.

Trots starkt motstånd föreslår nu EU-kommissionen att även Sverige och andra länder som inte ingår i eurosamarbetet ska vara med och finansiera det lån som Grekland behöver i väntan på det stora nödlånet.

Till att börja med ska sju miljarder euro tas från den gamla stödfonden EFSM, som även Sverige stött ekonomiskt.

– Eftersom det är uppenbart att det saknas bättre lösningar är den bästa vägen att gå EFSM-programmet, säger Valdis Dombrovskis som är ansvarig för eurofrågor inom EU-kommissionen.

Han är medveten om att förslaget kan uppröra EU-länderna utanför euron. Senast i går påpekade den svenska finansministern Magdalena Andersson att det finns ett löfte sedan tidigare om att inte ta pengar från EFSM som hela EU finansierat.

– Jag tycker att har man en överenskommelse ska man hålla sig till den så jag tror inte att det förslaget kommer finnas kvar på bordet, sade Magdalena Andersson i går.

Men trots det kom det alltså just ett sådant förslag i dag. Det ska nu godkännas av EU:s finansministrar som kan ge tummen ned till det om tillräckligt många röstar nej. Men i dag har Magdalena Andersson öppnat för att Sverige ändå kan gå med på att pengar tas från EFSM om kommissionen kan garantera att EU-länderna utanför euron inte kommer att förlora några pengar.

Det tillfälliga lånet ska gälla i maximalt tre månader och ska sedan ska betalas tillbaka med hjälp av pengar från det stora nödlånepaketet.