Ministern: Vi har redan agerat

1:30 min

Äldreminister Åsa Regnér tycker att det är ett stort problem äldre inte får komma ut, men är övertygad om att den miljard kronor som regeringen satsar på mer personal under 2015 kommer förändra situationen.

– Med mer bemanning i äldreomsorgen så kan man stödja äldre att koma ut. Det är bra för hälsan och bra för inspiration. Jag är väldigt mån om att de här pengarna blir ett tillskott och inte istället för resurser som man redan har, säger Åsa Regner.

I morse berättade Ekot om att många som bor på äldreboenden vill komma ut mer, men tvingas stanna inne. En av fyra brukare och anhöriga är missnöjda i en utredning som Socialstyrelsen gjort.

Ett stort problem när det kommer till att få ut de gamla är just språket. Många som är dementa förstår inte alltid vad de säger ja eller nej till, och måste som man säger "lirkas med" för att de ska vilja gå ut.

Jenny Danielsbacka skriver om sin mamma på Ekots Facebooksida och beskriver hur personal ofta tänker att  "ett nej är ett nej och att man måste tänka på patientens autonomi" istället för att övertala.

Marie Boström, som är ombudsman på Kommunal vill se mer utbildning i kommunikation. Hon välkomnar Åsa Regnérs satsning på mer personal, vilket förhoppningsvis kommer ge personalen mer tid. I alla fall så länge pengarna verkligen läggs på mer personal.

– Genom årens gång så har ju kommunen då och då fått vissa tillskott, men det har ju inte alltid gått till det man vill, utan det har ju ofta funnits andra hål att stoppa pengar i, säger Marie Boström

Demensförbundet riktar skarp kritik mot Åsa Regnér, och har lämnat över 5500 namnunderskrifter med krav på att de äldre ska få komma ut varje dag. De vill att äldreministern ska agera. Men Åsa Regnér menar att satsningen på personal och den nya utredningen hon satt igång om förbättrad kvalitet i äldrevården är tillräcklig.

– Jag tycker att vi har agerat redan, och vi kommer fortsätta med det. Så vi kommer att hålla ögonen på det här och jag kommer personligen att följa fråga noga. Tillsammans med den här utredaren som har hand om utredningen också, säger Åsa Regnér.