Långa väntetider kan komplicera aborter

1:56 min

Kvinnor i länet som vill göra abort nu under sommaren, kan få vänta i upp till en månad tills aborten är utförd. Väntetiden kan innebära att kvinnan får genomgå en mer komplicerad abort än om hon hade fått tid snabbare.

29-åriga Atousa är en av dem som upplevt svårigheter med att få aborttid.

– De sa det, det finns inga tider. Och jag ringde alla mottagningar jag bara fick tag i. Jag förklarade för dem hela tiden att "ni måste försöka fixa en akuttid för det kanske är för sent, jag kanske inte får göra abort och jag vill verkligen göra abort". De kunde inte göra något åt saken.

En del privata abortmottagningar stänger under sommaren och i och med semestrar drar andra ned på verksamheten.

Ingen kvinna ska ofrivilligt behöva vänta från tidsbeställning till det första läkarbesöket, enligt Socialstyrelsen.

Men i verkligheten ser det annorlunda ut, särskilt på sommaren säger Gunvor Öhman, som är ansvarig för abortmottagningen på Danderyds sjukhus.

– Väntetiden för att söka abort här hos oss här på Danderyd är för närvarande tre veckor för att komma till läkare för undersökning, säger Gunvor Öhman.

Om det är tidigt i graviditeten kan kvinnan direkt börja en så kallad medicinsk abort hemma, med piller.

Men om graviditeten gått längre så måste kvinnan göra antingen en kirurgisk abort på sjukhuset, eller om det gått över tretton veckor en så kallad två-stegsabort då kvinnan blir inlagd på sjukhuset. Och vid de här ingreppen får hon vänta ytterligare tills det finns tid för det. Och de långa väntetiderna gör ibland att kvinnor får göra mer komplicerade aborter än om de hade fått tid snabbare.

– Det har hänt flera gånger här i sommar nu att när de kommer till läkare är de mer än i vecka tolv, säger Gunvor Öhman.

Och hade väntetiden då varit kortare så hade det kunnat gå att göra ett enklare ingrepp?

– Ja naturligtvis, säger hon.

P4 Stockholm har ringt till abortmottagningar runt om i länet. Hos en del kan man få aborttid inom en till två veckor. Men hos flera tar det drygt två veckor och i bland alltså upp till fyra.

– Oavsett om det är sommar eller inte så måste de se till att de har resurser. Sådant här händer liksom året om. När man vet att man vill göra abort då vill du göra det så fort som möjligt, du vill inte att tiden ska ticka, säger Atousa.