Stenson inför British Open: ”Formen har absolut varit bättre”

4:24 min

Det stora svenska hoppet i British Open, Henrik Stenson, är förberedd på det tuffa skotska vädret som väntar i anrika St Andrews under tävlingen som inleds i morgon. 

– Britterna och vi svenskar är vana att spela under tuffare förhållanden, säger han till Radiosporten.

Sex svenskar kommer till start i British Open i anrika St Andrews i Skottland. Och även om bland andra David Lingmerth stått för en fin säsong så står det stora hoppet till den första svenska majorsegern till Henrik Stenson.

– Alltså, det är klart att det är bra med den erfarenhet man har – men sen kommer allt till hur man spelar den här veckan, säger Stenson till Radiosporten och fortsätter:

– Det hade varit pricken över i:et på min karriär om jag kan vinna en major. Jag jobbar mot det och försöker se till att det ska hända. Sen om jag är förste svensk eller inte det är ganska sekundärt. 

Det är en typisk skotsk sommar med duggregn och låga temperaturer under onsdagen var det runt tolv grader.

– Det är en härlig sommar. Regn är väl det som jag tycker sämst om. Vinden har jag ingenting emot. Kombinationen brukar sällan vara rolig men det är vad man får vara beredd på. Jag har mössa, vantar, underställ och regnkläder. Jag har det mesta för att klara av alla typer av väder, säger Stenson.

”Ligger någonstans mittemellan”

Skulle det bli klurigare väderförhållanden så tror Stenson att han kan dra fördel av det. 

– Britterna och vi svenskar är vana att spela under tuffare förhållanden. Vi får dra nytta av det om så är fallet. Lite tuffare förhållanden drar isär fältet lite mer, så det får gärna blåsa lite. 

Han vill dock inte säga att formen inför majorn är i topp.

– Formen känns okej. Det har absolut varit bättre, men det har många gånger varit sämre också. Vi ligger någonstans där mittemellan. Jag ser fram emot veckan ändå – det är ett privilegium att spela British Open och att spela den på St Andrews gör inte saken sämre.

Stenson vill inte ge något konkret svar på vem han tror vinner majorn om han själv inte skulle göra det. Men han har trots det ett något överraskande svar.

– Jag tror inte att Jordan Spieth (som jagar årets tredje raka major) vinner. Det bara känns så. Vinner inte jag så vinner inte Spieth heller. Det blir i sådana fall någon annan av de 154 golfarna.

Stenson slår ut 15.34 i morgon tillsammans med Phil Mickelson och Matt Kuchar. Radiosporten kommer att direktrapportera på webben från 11.00. 

Nedan kan du lyssna på en genomgång av favoriterna och svenskarna inför British Open.


Starttider, svenskar (svensk tid): 

David Lingmerth, 08.05
Carl Pettersson, 9.00
Jonas Blixt, 12.44

Henrik Stenson, 15.34
Pelle Edberg, 16.40
Rikard Karlberg, 17.13