Våldsamt dygn i östra Ukraina

1:21 min

Det senaste dygnet har varit ett av de våldsammaste på länge i östra Ukraina. Formellt råder det vapenvila sedan i februari men i stort sett varje dag har det varit mer eller mindre omfattande strider.

Den ukrainska militärledningen rapporterar att åtta av deras soldater dödats det senaste dygnet och 16 ska ha skadats, det var länge sedan det var så stora förluster på en dag.

Av de åtta ska fem ha dödats i en explosion med en landmina nära staden Luhansk. Samtidigt uppger de Moskvastödda separatisterna att två soldater på deras sida samt att en civilperson ska ha dödats.

De ukrainska säkerhetsrådet sa idag att beskjutningen – med tunga vapen – det senaste dygnet varit bland de hårdaste som förekommit sedan vapenvilan ingicks. Det som skett är ett bevis för att Ryssland och separatisterna är på väg att återuppta krigföringen i stor skala, hävdar man i Kiev. Ryssland förnekar nu som tidigare att man är inblandad i striderna.

Samtidigt som krigshandlingarna alltså fortsätter så görs ändå försök att hitta en politisk lösning. Ukraina är på väg att anta en serie författningsförändringar som ska decentralisera makten i landet.

Separatistledarna har hittills sagt nej till det förslaget och både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har de senaste dagarna tryckt på Kiev för att ge östra Ukraina någon form av självstyre.

Enligt FN har mer än 6 500 människor hittills dött i kriget.