Byggplanemiss kan stå Östhammar dyrt

1:42 min

Östhammars kommun kommer att krävas på ännu mer pengar för att de inte informerade de som arrenderade vid Klackskär när marken såldes till ett byggbolag.

--De har liksom bara kört över oss. Nej det var inget roligt, säger campingägaren Stefan Hollinder.

Stefan Hollinder fick veta först i efterhand att en ny detaljplan klubbats igenom och att han skulle förlora tusentals hektar när en väg dras genom området. Nu funderar han på hur mycket pengar han ska kräva kommunen på i kompensation.

--Vi kommer att begära ekonomisk kompensation på de förluster vi har gjort. Det går att få fram en siffra på det absolut.

Stefan Hollinder är inte den enda som förlorat på kommunens byggplaner. Christer Grundström förlorade en tredjedel av sin minigolfbana - sex av arton hål. Christer Grundström krävde och fick 260 000 kronor i kompensation.

-I det här fallet blev det ju onödigt fel. Men jag tycker att man hanterade situationen på ett hedervärt sätt i och med att man löste bekymren. För mig.

Som vi berättat tidigare får kommunen hård kritik för hanteringen av bygget på Klackskär i en ny rapport från revisionsfirman KPMG. Där konstateras att kommunen lidit ekonomisk skada på grund av det som hänt. Östhammars finanskommunalråd Jacob Spangenberg håller med om att det är olyckligt.

-Ja, det är ju alltid jättetråkigt när sånt här inträffar.

Hur ska ni se till att det inte händer igen?

-Genom att se över de rutiner som finns när det gäller de här informationsflödena så att säga.