Lockpriserna fortsätter - men få mäklare varnas

Återigen anklagas flera mäklare för att sätta lockpriser. Men trots det har bara en mäklare i landet varnats under årets sex första månader, det skriver Dagens Nyheter.

Eva Westberg som är chef för fastighetsmäklarinspektionen säger till tidningen att det nästan är omöjligt att bevisa fusk men att de ser över om de ska börja granska lockpriser under nästa år.

Trots det så kallade accepterade priset som infördes i Stockholm för snart fem år sen skjuter priserna i höjden. Precis efter det infördes märktes att skillnaden mellan utgångspris och slutpris inte var lika stor och ökningen låg på runt 4 procent, men förra året var ökningen tillbaka på ungefär samma nivå som tidigare enligt tidningen.


Allra störst är prisskillnaden på små lägenheter. På flera håll i Stockholm län går priserna ofta upp med 30 procent från utropspriset enligt statistik från Booli som Dagens Nyheter tagit del av. På Ekerö var ökningen i genomsnitt 9 procent över utgångspriset.

Hans Lind som är bostadsforskare på KTH säger till tidningen att han tror att mäklare är rädda för att sätta högt utgångspris då det kan skrämma bort kunderna och ingen vill vara den första att gå ut med högre pris från början.