Kenya klassificeras nu som ett medelinkomstland

1:33 min

I Kenya innebär år av hög ekonomisk utveckling att landet nu klassificeras som ett medelinkomstland. Det visar Världsbankens senaste uppdatering av ländernas bruttonationalinkomst.

Kenya blir därmed det senaste i raden av afrikanska länder som klättrar i Världsbankens ranking.

Kenyas ekonomi förväntas växa med sex procent i år och vid Världsbankens senaste revidering av landets BNI, bruttonationalinkomst, per capita hade den stigit över 1 046 dollar. Det innebär att landet inte längre är ett låginkomstland utan i den lägre halvan av medelinkomstländerna.

Andra länder som nu tar samma kliv är Bangladesh, Burma och Tadjikistan.

Många av länderna i Afrika söder om Sahara har en kraftig ekonomisk tillväxt, runt fem procent i genomsnitt de senaste tio åren, och många länder i regionen står på tur efter Kenya att lämna statusen som låginkomstland.

Kenyas grannland Etiopen har en av världens snabbast växande ekonomier med över tio procents tillväxt nästan varje år de senaste tio åren och bedömare tror att Etiopien kan bli ett medelinkomstland inom fem år.

Det är till stor del utländska direktinvesteringar som driver den ekonomiska utvecklingen i Afrika.

Enligt Världsbanken gör ökade produktionskostnader i Asien att tillverkningsindustrin allt oftare tittar på länder som just Kenya, Etiopien och Rwanda och företag från Kina, Indien och Turkiet är i dag de största jobbskaparna i Afrikas snabbväxande tillverkningsindustri.

Men inte alla länder går åt rätt håll i Afrika söder om Sahara.

Konflikten i Sydsudan, som nästan helt stoppat landets oljeproduktion, gjorde att landet i årets revidering föll tillbaka till att bli ett låginkomstland. Också världens fattigaste land, Malawi, ligger i Afrika söder om Sahara med en officiell BNI per capita på bara 250 dollar.