Rättspsykiatrin

Fler rymmer från rättspsykiatriska avdelningar

1:09 min

Flera uppmärksammade rymningar har på senare tid skett från rättspsykiatriska avdelningar runt omkring i Sverige. Nu växer kritiken mot vården.

Sven-Erik Alhem är rättsexpert och ordförande i Brottsofferjouren och menar att vården måste bli bättre på att göra riskbedömningar.

– Man måste ha tillräckligt med personal för att säkerställa att man har kvar den som är frihetsberövad och som bedöms som farlig, säger Sven-Erik Alhem.

Senast i tisdags avvek en man från en rättspsykiatrisk avdelning i Sundsvall, vilket var den andra rymningen på kort tid från samma avdelning.

Förra året fick Socialstyrelsen in 144 ärenden om personer som avvikit från olika rättspsykiatriska avdelningar, något som kan jämföras med 2008 när det handlade om 63 anmälningar.

Ekot har pratat med en man som vi kallar för Johan som dömdes för att ha mördat två personer 2004. Han berättar att han haft gott om möjligheter att rymma.

– Det är väll möjligt för alla människor att rymma. Så fort man får möjlighet till egen frigång så får man möjligheter varje dag. Jag har hamnat i en affär där personal står utanför och så där, säger Johan.

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och landsting, menar att mer behöver göras för att hindra farliga brottslingar från att avvika från den rättspsykiatriska vården.

– Om man springer ifrån personal eller om man rymmer ut från avdelningen så tycker jag att det är allvarliga händelser. Då måste vi skärpa rutinerna och bli duktigare på att jobba med det, säger Ing-Marie Wieselgren.

Hör hela diskussionen i Studio Ett här