Östergötland

Honungen väntas bli bristvara

2:17 min

Det ser ut att bli en tuff sommar för biodlarna i länet. Vätan och kylan i sommar har försämrad honungsskördar.

Biodlingsföretagarna i Sverige uppger att det i Östergötland, som producerar mycket honung, kan innebära att skörden bara blir en fjärdedel av den normala.

Men biodlare Martin Tellström, ordförande i Östergötlands biodlardistrikt, är skeptisk till att skörden bara skulle bli en fjärdedel i år. Även om han ser en minskad skörd.

– Jag har slungat en gång hittills i år och visst märkte jag att det var sämre, men jag tycker siffrorna som är framtagna är lite väl låga, säger Martin Tellström.

Att skörden väntas bli mycket sämre än tidigare beror på den kalla och regniga våren och försommaren. Kombinationen av väta och kyla har gjort att växterna inte släppt ifrån sig den mängd nektar som de annars gör. Men även biet vill ha ett varmare väder.

– Allt för varmt och torka är ju heller inte bra. Det optimala är snarare om det regnat ordentligt precis innan en viktig dragperiod och sedan värme, berättar Martin Tellström som väntar sig runt 50 procent av den skörd han normalt sett brukar få.

Sista skörden för Martin Tellström brukar ske i månadsskiftet juli-augusti, men det kan bli en senare skördeperiod om biodlaren har mycket ljung i närheten av sina kupor.