Hon är världens starkaste tjej

9:59 min

Mia Engrenius heter hon, men alla kallar henne för Pippi. Halmstadtjejen är inte mer än 17 år fyllda men är redan historisk.

Pippi tävlade i tidernas första ungdoms-VM i styrkelyft i juni. Och inte nog med att hon vann, hon slipade dessutom sina egna världsrekord som hon satte på Nordiska Mästerskapen 4 månader tidigare.

Under VM i 47-kilosklassen för ungdomar satte hon världsrekord i bänkpress och marklyft men även i totalgrenen där resultatet av grenarna bänkpress, marklyft och knäböj slås ihop.

I knäböj lyfte Mia Engrenius 97,5 kilo vilket gav henne ett silver. I bänkpress klarade hon 68 kilo och i marklyft 135, 5 kilo. Detta gav henne guld i båda grenarna. Hon slog även världsrekord i grenarna bänkpress och marklyft och den sammanlagda vikten som räknades till 301 kilo räknas som världsrekord i 47-kilosklassen.

Mia Engrenius har gått från klarhet till klarhet och har nu siktet inställt på VM i Texas 2016. Inget verkar kunna stoppa henne och hon ser ut att kunna gå precis hur långt som helst.