Sviker storförlagen debutanterna?

3:15 min

Vårt grannland Danmark formligen spottar ur sig poesidebutanter som når stora framgångar både bland kritiker och publik.  Idag inleder Kulturnytt en miniserie som undersöker den unga poesins tillstånd i Danmark och Sverige. Vi börjar i Sverige och ställer oss frågan om vilket ansvar de stora förlagen har för återväxten av ung poesi. En fråga som har öppnat upp till debatt på kultursidorna. efter en arg debattartikel signerad Anna Axfors.

– Jag tycker att de svenska stora förlagen sviker den svenska poesiscenen genom att de knappt ger ut någon poesi och att de inte ser till vad som faktiskt produceras utan vill få in allting i samma snäva mall. Publicerar man sig på nätet eller på små förlag får man ingen uppmärksamhet i Dagens nyheter, SVD, eller Kulturnytt. Det finns en mur mellan egenutgivning eller liten utgivning och den uppmärksamhet man vill ha.

Den som skrivit en debattartikel sätter inte rubriken sägs det. Men det är inte alltid sant. Anna Axfors valde själv rubriken "Svenska förlag sviker de unga poeterna" på sin text i Aftonbladet. Hon gav en känga till en bransch hon menar visar på ett totalt ointresse för Sveriges unglitterära samtid och därmed förlagens egen framtid. En bransch som istället tittar avundsjukt över sundet mot lyrikutgivningen i Danmark.

– Jo men det var så mycket artiklar om dansk poesi och att det var så intressant, vilket jag också tycker men sen blev jag lite trött på den hyllningen, när jag kände att man översätter massa dansk poesi men vad händer här i Sverige?

Danmarks största förlag Gylldendal har spelat en betydande roll för många av de unga danska poeter som slagit igenom. Förlaget har gett ut numera välkända namn som Yayha Hassan och Olga Ravn. De senaste 3 åren har Gylldendal gett ut 33 poesiböcker totalt, sju har varit debutanter. Sveriges största förlag Bonnier har gett ut 30 poesiböcker totalt men bara 3 har varit debutanter.

–Jag tror inte att det går att jämföra två nationella scener på det sättet.

Jag vänder mig till Daniel Sandström, litterär chef på Bonnier och frågar honom varför han tror att Gylldendal till skillnad från Bonnier tagit sig an så många debutanter som också nått stora publika framgångar. Han menar att jämförelsen är knepig och att förlagen bara är en av många komponenter i vad som gör ett lyckat poesilandskap.

–Det är bättre att lyfta blicken och titta på vad som gör att en litterär offfentlighet fungerar överhuvudtaget och då är det ett ekosystem där du måste ha ett samspel mellan utbildningsväsende mellan förlag, mellan tidningar public service inte minst, där man har ett utrymme och en scen för lyriken att ta plats.

Anna Axfors skriver ju i Aftonbladet att de svenska förlagen sviker unga poeter genom att inte våga satsa på debutanter. Vad svarar du på det?

–Jag säger att vi visst vågar satsa på debutanter men det finns inget självändamål att ge ut åtta poeter eller fem poeter. Jag tror att det är ganska bra att på ett stort förlag med en tydlig linje i sin utgivning vara ganska restriktiv.