Skåne

Dubbelt så många butiksrån i Skåne

1:32 min

Hittills i år har nära dubbelt så många butiksrån anmälts till polisen i Skåne i jämförelse med samma period förra året. 90 butiker har anmält att de blivit rånade i år, en siffra som inte varit så hög sedan 2010.

Fackförbundet Handels rekommenderar kontantfria butiker, men detta är inget alternativ på landsbygden, säger Staffan Bengtsson som driver butik i Näsum.

- Man är alltid orolig för rån. Det klart att det kontantlösa samhället hade varit bra men då måste bankerna ändra sin attityd. De tar betalt av oss för att vi tar kort, som kostar den här lilla butiken 75000 kronor om året.

Hur tror du att det hade tagits emot av kunderna om ni inte hade tagit kontanter?

- Jag tror vi hade tappat massor av kunder, jag tror kunderna vill gå till sin lokala bank och hämta pengar och kunna betala.

Än har Matöppet i Näsum klarat sig undan från att bli en pinne i statistiken av de 90 butiker som blivit rånade i Skåne fram till 14 juli i år. Siffran bryter en annars nedåtgående trend, motsvarande period förra året anmäldes 49 rån. Och Staffan Bengtsson vet att ett rån innebär mer än en pinne i statistiken för de drabbade.

- Vi är sex som jobbar här, det kvittar ju vilken av dem som drabbas, vissa kankse inte vill gå tillbaka och jobba överhuvudtaget.

Varför har ni ens mer än växelkassan i butiken?

- Det handlar ju om att det kostar att lämna in pengarna på banken, bankerna ska ju vara kontantfria nu. I slutändan blir det kunden som får betala.