Rebeller i Jemen förlorar mark

1:56 min

Huthirebellerna i Jemen har på bara några få dagar drabbats av flera bakslag och tappat kontrollen över flera områden i staden Aden.

Efter att en överenskommen humanitär vapenvila bröt samman förra helgen, har de shiamuslimska rebellerna pressats tillbaka hårt.

Saudiarabien, som leder en allians med andra arabländer mot rebellerna, har fortsatt genomföra riktade flygattacker.

Men det är på marken som den stora förändringen nu verkar ske - det rör sig om ett genombrott för den saudiledda alliansen.

En jemenitisk milisgrupp, som stödjer alliansen, lyckades i början av veckan återta en stor del av hamnområdet och den kringliggande stadsdelen, som Huthirebellerna haft kontroll över.

Rebellerna har också tvingats ge upp Adens flygplats. Det är deras största förluster hittills under de tre senaste månadernas hårda strider.

Milisens framgångar har öppnat upp för den jemenitiska regeringen, som tillsammans med president Abd Rabbu Mansur Hadi befinner sig i exil Saudiarabien, att återigen besätta viktiga funktioner i Jemen.

När nu flera ministrar tillsammans med tjänstemän från underrättelsetjänsten landat i Aden, så är det första gången på tre månader som regeringsrepresentanter besöker staden.

Presidenten har skickat gruppen för att utvärdera säkerhetssituationen inför ett återinförande av statliga instutioner i Aden, uppger en av tjänstemännen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jemen har plågats av hårda strider sedan Huthirebeller tog kontroll över huvudstaden Sanaa förra året.

Enligt sjukvårdare har tiotals människor dödats i striderna om hamnen och flygplatsen. Ett stort antal rebeller ska också ha dödats när flygplatsen återtogs, uppger en regeringstjänsteman för AFP.

Den humanitära situationen i Jemen är mycket allvarlig. FN slog larm för några veckor sen om en hotande hungerkatastrof i det krigsdrabbade landet.

Över 20 miljoner jemeniter, 80 procent av befolkningen, är i akut behov av humanitärt bistånd.

Det råder akut brist på mat och mediciner i större delen av Jemen och över 10 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten.