
Spelare vill ha mer jämställda spel
Män och pojkar vill bara spela spel med manliga hjältar och lättklädda tjejer, och kvinnor och flickor är inte intresserade av actionspel. Så har fördomarna om spelvärlden sett ut. Men om de en gång stämde, så finns det nu tecken på att det kan ha förändrats. Suget efter mer jämställda spel verkar öka, och inte minst bland pojkar.
Hälften av de pojkar som själva identifierar sig som spelare tycker att det borde finnas fler kvinnliga hjältar i spel. Det visar en amerikansk undersökning som genomförts bland 1400 amerikanska skolelever i åldern 10-18 år.
Undersökningen genomfördes av spelvideobloggaren Ashly Burch, Charlie Kuhn och Rosalind Wiseman som skrivit flera faktaböcker om tonåringar. Även om det inte är en akademisk undersökning, så ger den en fingervisning om att flickor är intresserade av actionspel, och att majoriteten bland både flickor och pojkar inte tycker att det spelar någon roll vilket kön spelkaraktären har. Hälften av pojkarna i undersökningen tycker dessutom att kvinnliga spelkaraktärer allt för ofta behandlas som sexobjekt.
Spelen har mognat
Ingen liknande undersökning har gjorts i Sverige. Men Per Strömbäck som är talesperson för Dataspelsbranschen tycker sig också se att intresset för sexistiska och könsstereotypa spel minskar.
- För fem, tio år sen var det vanligt med så kallade boothbabes på spelmässorna. Det har mer eller mindre försvunnit. Det är att underskatta män och pojkar att tro att de ska vara extra intresserade bara för att det förekommer lättklädda tjejer. Spelen har mognat, det finns mycket mer intressanta karaktärer.
Alla möjliga människor spelar
Strömbäck tror att reklam med lättklädda kvinnor och andra typer av sexism som fortfarande finns inom branschen beror på att man missförstått vilka spelkonsumenterna är och vad de vill ha.
- Idag kan man gå in i en tunnelbanevagn nästan var som helst i världen och se att det är alla möjliga människor som spelar: medelålders, pendlare, pensionärer. Ibland som utgivare så har man en del förväntningar om sin publik som inte alltid stämmer. Man kanske använder beprövade marknadsföringsstrategier utan att inse att omvärlden har förändrats.
Fatshark är en spelstudio i Stockholm som sedan några år tillbaka jobbat aktivt för att göra mer jämställda spel. I sitt kommande spel "Warhammer: Vermintide" är två av tre hjältar kvinnor. Dessutom i olika åldrar.
Går det att sälja ett spel med en gammal tant som hjälte?
- Det tror jag absolut och det hoppas jag verkligen, annars hade vi inte satsat på det. Det är nog den karaktären vi fått mest positiv feedback på, vilket tyder på att det är något som uppskattas av spelmedia och den spelande publiken, säger Martin Wahlund, vd på Fatshark.