Spontanidrott ska locka unga

1:30 min

Att vi inte rör oss tillräckligt är något det ofta varnas för. Det vill KDFF göra något åt i sommar. Under fyra veckor kan barn och unga titta in på Vilans Idrottsplats i Kristianstad för att spontanidrotta.

– Lägg över den på högern och skjut.

– Snyggt!

8-åriga Tira Hellberg skjuter rätt i mål. På E22:an, bara ett stenkast härifrån, susar bilarna fram.

Enligt Riksidrottsförbundet rör vi oss mycket mindre idag än för 50 år sedan, och det beror till stor del på vår tillgång till bekvämligheter som bilar, hissar och datorer. Vi kan få mycket gjort när vi sitter still. Men särskilt bra för hälsan, är det där stillasittandet inte. Barnfetma blir till exempel allt vanligare i Sverige.

Till KDFF:s spontanidrott på Vilans idrottsplats kan barn och ungdomar komma på förmiddagarna under fyra sommarveckor och idrotta. 8-åriga Tira ger exempel på vad de hittat på:

– Vi har spelat fotboll, då fick vi skjuta på målet därborta. Och sen har vi spelat brännboll, och så har vi gjort den här hinderbanan.

– Tanken är väl att vi vill få ut barn och röra på sig istället för att sitta inne vid datorerna eller kolla på TV, säger Elin Karlsson som är en av ledarna för spontanidrotten.

Både bristande tillgång till utrymmen att sporta på och kostnad kan bli ett hinder för idrottande. Där kan gratis spontanidrott, och spontanidrottsplatser, bli ett steg på vägen.

– Det kommer mer och mer det här med spontanidrott, säger Elin Karlsson.

Varför tror du att det kan vara så?

– Jag tror att samhället behöver röra på sig mer än vad man gör och då är det många som vill få ut folk. Och det här med gratis lockar ju självklart. Att man får komma och röra på sig utan att behöva betala.