Det är nästa steg för Grekland

1:34 min

I natt röstade parlamentet i Grekland ja till snabba till de snabba reformer som långivarna krävt. Nu följer en rad viktiga beslut för att lyfta upp Grekland ur den mest akuta krisen.

Dessutom väntar ytterligare tuffa förhandlingar mellan Grekland och långivarna innan nödlånepaketet på drygt 80 miljarder euro är helt klart.

Greklands ja betyder att förhandlingarna om detaljerna i nödlånen snart kan inledas. Men först ska ett pärlband av viktiga beslut fattas runt om i Europa.

Det mest intressanta är morgondagens omröstning i den tyska förbundsdagen. Tyskland väntas rösta ja till fortsatta förhandlingar men frågan är infekterad.

Ytterligare fem länder måste fatta samma beslut, nyss sade Finland ja och tidigare har Frankrike gjort samma sak.

Men även om de här besluten tas före helgen får Grekland vänta omkring en månad innan allt är klart med det stora nödlånepaketet. Så länge kan inte Grekland vänta, redan nästa vecka behövs omkring sju miljarder euro för att betala tillbaka skulder. Det lutar åt att de pengarna tas från en gammal stödfond som Sverige bidragit till. EU-ländernas finansministrar väntas sägas ja till det men beslutet är inte fattat.

Ett annat akut problem för Grekland är de stängda bankerna och kapitalkontrollerna som gör det svårt för grekerna att importera nödvändiga varor. För att bankerna ska kunna öppna krävs det att den europeiska centralbanken lånar ut mer pengar till de grekiska bankerna som börjar få slut på kontanter.

I eftermiddag håller den europeiska centralbanken presskonferens men några nya pengar till bankerna blir det troligen inte i dag. Inte förrän det står helt klart att Grekland kan betala de skulder som löper ut nästa vecka.