Relationer

Självutlämnande på sociala medier kan inte ersätta terapi

5:11 min

Sociala medier, bloggar och Tv-program har blivit en ersättning för terapi. Det kritiserar terapeut Hanna Möllås, barnmorska och klinisk sexolog i en debattartikel. 

Det är i en debattartikel i tidningen Dagen  med rubriken "En omsorgskatalog behövs" som Huskvarnabon Hanna Möllås, barnmorska och klinisk sexolog, som också jobbar som terapeut, skriver om att i stället för terapi så används sociala medier till självutlämnande och används som bearbetning i livskriser.

Hon tror inte att utlämnandet av sig själv på sociala medier kan ersätta terapi. Till exempel om någon berättar något personligt, vill ha reaktioner och inte får några reaktioner. Det kanske inte heller blir de reaktioner som den som berättar vill ha.

Det är ju inte så kul att lämna ut en massa saker om sig själv och så är det ingen som har "lajkat" min berättelse. 

Hanna Möllås tror inte heller att detta självutlämnande i sociala medier kan ersätta en längre bearbetning i terapin.

Självutlämnandet har blivit vår tids gladiatorspel. Där berättar människor öppet för allmänheten i radio, tv och sociala medier om sin otrohet, sitt missbruk och sina problem. Det som är skillnad från tidigare är att det inte sker efter år av terapi och bearbetning av det brustna och sårbara. Det kan i stället ske mitt i allt kaos. Publiken används som en terapeut eller biktfader, men utan de ramar som bör finnas.
Ur debattartikeln tidningen Dagen onsdagen den 15 juli 2015.