Växjö näst bäst i landet på öppenhet och arbete med hbtq-frågor

1:35 min

Växjö kommun är näst bäst i landet när det gäller öppenhet och arbete med hbtq-frågor. Det visar en undersökning som RFSL har gjort.

– Undersökningen betyder väldigt mycket, tycker jag. Den ger en signal om huruvida en kommun är öppen eller inte. Öppenhet är en allt viktigare fråga för regional utveckling och utveckling för kommuner och städer runtom i Sverige, säger Suzana Mocevic.

Undersökningen är gjord av RFSL. De har bland annat tittat på om kommunerna arbetar systematiskt med hbtq-frågorna för att motverka diskriminering.

– Man har också tittat på utbildningsinsatser inom skolan. Det kan också handla om hur många samkönade par som ingår äktenskap eller blir föräldrar. De räknar också med polisens statistik över hatbrott mot hbtq-personer, säger Suzana Mocevic.

Hur viktigt är det för en kommun att vara öppen?

– Det är en av de viktigaste framtidsfrågorna, en framtidsinvestering för varje kommun. Det handlar om att alla människor ska kunna leva det liv som de vill leva i den kommun där de bor. De ska inte behöva flytta, säger Suzana Mocevic.