Jönköping

Anmälda tandborstföretaget erkänner fel

1:37 min

Det anmälda Jönköpingsföretaget Dental Clean medger nu att de begått flera fel, men säger samtidigt att de bättrat sig.

Anmälningarna gäller personer som fått hem tandborstar som de trott var gratis, men som de sedan fått fakturor för.

Dental Cleans ägare Lukas Kirchberger ser bekymrat på alla anmälningarna.

Det är ett tecken på att vi inte har gjort allting helt bra, annars hade det inte kommit in anmälningar. Nu får vi se till att verksamheten blir bättre.

Anmälningarna har trillat in mot företaget Dental Clean som är baserat i Jönköping. Konsumentverket har fått in 25 anmälningar från personer som känt sig lurade av företaget.

En av de som anmält Dental Clean är Kaarlo Voionmaa från Göteborg som blev uppringd av en säljare, som enligt Kaarlo erbjöd gratis tandborstar. Men när paketet kom följde en faktura med på runt 140 kronor och dessutom hade de registrerat hans fru som kund.

Jag tycker väldigt illa om detta faktiskt, de försöker bara skaffa sig kunder med skumraskmetoder.

Har du betalat in något till företaget?

Nej, det har vi inte gjort. Vi tycker att om vi gör det så går vi bara med på deras lek.

Bedrägeribrottsgruppen på polisen har också fått in anmälningar mot företaget, runt 20 stycken. Polisen säger att det står klart att företaget använt sig av tveksamma affärsmetoder. Men att det inte med automatik innebär att någon gjort sig skyldig till en straffbar handling. Hittills har polisen bedömt att det inte går att bevisa att det begåtts brott, men samtidigt kan det komma att göras nya bedömningar framöver.

Ägaren Lukas Kirchberger håller inte med om att affärsmetoderna varit tvivelaktiga.

Affärsmetoden i sig har inte varit tvivelaktig, utan den har varit bra. Men vissa säljare har jobbat på ett tvivelaktigt sätt, de säljarna finns inte kvar i dagsläget. Där ska vi vara snabbare och hårdare med att se till att de försvinner.

Polisen säger att det viktigaste för konsumenter som känner sig lurade är att bestrida de fakturor och krav som kommer om man drabbas.

När det gäller anmälningarna till Konsumentverket, så ska Dental Clean komma med ett svar senast den 10 augusti. Om de lovar att bättra sig kan ärendet  komma att avslutas, enligt myndigheten.