Ett steg närmare ökat självstyre i östra Ukraina

1:33 min

Parlamentet i Ukraina röstade i dag för förändringar i landets författning som ska göra det möjligt att ge större självstyre till de områden som nu kontrolleras av de proryska separatisterna.

Författningsförändringarna ingår som en del i Minskavtalet för att få slut på striderna i östra Ukraina, men separatisterna avvisar förslaget som helt otillräckligt.

De ledande politikerna i Ukraina har varit under hårt tryck från väst, främst Tyskland och Frankrike, att erbjuda ökat självstyre och även från USA.

USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland var själv i parlamentet i dag där hon uppmanade ledamöterna att anta lagpaketet.

Att de separatiststyrda områdena ska få någon form av begränsat självstyre är en av punkterna i fredsavtalet från Minsk, och Kiev har anklagats för att söla med att förverkliga det på den punkten.

Men nu har alltså ett förslag i den riktningen godkänts i parlamentet. Vad som är viktigt är att förändringarna skrivs in i konstitutionen, vilket gör det mycket svårt att dra tillbaka dem.

De ryskstödda separatisterna är dock helt avvisande och säger att förändringarna är mycket långt ifrån vad de begärt.

Det viktiga med dagens beslut är ändå att den politiska processen för att få slut på kriget fortsätter, om än under stora svårigheter och samtidigt som det i princip dagligen förekommer strider.

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE rapporterar att bägge sidor gör sig skyldiga till brott mot vapenvilan, men att det sker oftare från separatisternas sida.

Lagen som antogs i dag, som också innebär en allmän decentralisering av det politiska systemet i Ukraina, ska nu skickas vidare till landets författningsdomstol för granskning och sedan måste den godkännas en gång till i parlamentet.