Planering har säkrat Kalmars tillgång på SFI-lärare

1:19 min

På många ställen i landet är det brist på lärare på utbildningen svenska för invandrare, SFI. Men på SFI i Kalmar är det helt tvärtom, där är tillgången av lärare och resurser mycket goda.

- Vi började i ett tidigt skede, redan när vi fick varning om att det skulle komma väldigt många i och med Syrienkriget så började vi rekrytera. Och vi lyckades rekrytera innan den stora krisen inföll så att säga, säger Karin Hovmark, rektor, om hur det har arbetats för att fått det så.

Under de pågående sommarkurserna och inför höstens kurser har SFI i Kalmar nästan överflöd av lärare, berättar Karin Hovmark. Sobhi Alu Tahabsh som går ett sommarpogram på SFI är nöjd med stödet som fås av lärarna.

- Ja, jag tycker det är de bästa lärarna, för att man kan ha snabb kontakt med dem. De är väldigt snälla mot oss elever och de vill lära ut, säger Sobhi Alu Tahabsh.

Att vara förberedd med lärare är något som är väldigt viktigt, säger Karin Hovmak. Det går aldrig att veta när det behövs som mest.
- Vi har rustat för att det ska komma många och det är därför vi har legat kvar på lite övertalighet under våren, under sommaren har vi dragit ner lite dock.

- Som det ser ut som just nu ligger vi bra till, men i den här branschen vet man inte riktigt för det kan förändra sig väldigt fort, säger Karin Hovmark.

Det är kommunerna som ansvarar för SFI-undervisning.