Hamnchefen: Vi måste flytta ut vid årsskiftet

3:18 min

Det finns många frågetecken kring vad som händer med hamnkontorets verksamhet om det blir ett bryggeri i hamnen. Till exempel räknar hamnchef Mats Eriksson med att de måste flytta ut redan vid årsskiftet ifall bryggeriet ska stå klart 2017 som planerat.

Det viktigaste är att hamnen måste kunna vara en hamn, enligt det riksintresse som finns, det menar hamnchef Mats Eriksson. Han känner också en oro över tidsplanen som anger att bryggeriet skulle stå färdigt våren 2017.

- Ja, när jag tittar på tidsplanen upplever jag att det är väldigt tighta tidsförhållanden, säger Mats Eriksson.

Hamnkontoret kan inte heller flytta var som helst menar Mats Eriksson, eftersom deras grundverksamhet går ut på att ta hand om det som gästfartygen behöver hjälp med. Det handlar om allt från att laga Destination Gotlands AC till att försörja kryssningsfartyg med el.

- De måste vara i hamnen för den verksamheten, ett alternativ kan vara att bygga nytt i samband med att kryssningskajen byggs.

Och det är många som vill få plats i hamnen. I ena änden av hamnkontoret ligger en lokal som idag mest används till förvaring och Gotlandsbåten har visat intresse för att använda den som en vänthall. Och det har även talats om att färjeläge 1 och 2 utanför hamnkontoret skulle kunna bli aktuella för dem.

- Bara för några veckor sedan presenterade Gotlandsbåten att man köpt in en katamaran som man avser att trafikera mellan Västervik och Visby. En katamaran är ett annan koncept än det man planerat tidigare så det kan innebära en del anpassningar.

Mats Eriksson påpekar att de kommer att träffa Gotlandsbåten för att förutsättningslöst diskutera hur de ska hantera trafiken i Visby hamn.