Klädhistorisk passion i Hållen

4:02 min

Till en gård i Hållen, strax utanför Gottne nordväst om Örnsköldsvik, vallfärdar folk genom Sommarsverige. Där vill de titta på Cathrin Edfors kläder.

– Den här capen. Det är slutet av 1800-talet, 1890, tror jag.

Cathrin Edfors håller upp ett av de äldsta plaggen i butiken, en svart cape som slutar någonstans på ryggen. Den är svart med pärlbroderier och med siden och rosett. Hon köpte den av en privatperson som ringde.

– Jag satte mig bilen och åkte 40 mil enkel väg. Det var långt dit. Men det var värt det. Kanske blev lite dyrare än vad jag hade väntat, men...

Hon kan inte leva på det här, men en del specialintresserade människor uppskattar henne mycket.

– Många musiker kommer hit och vill ha scenkläder som är originella. Sen har vi ju de här som lever 40-talsstil helt och hållet. De är helt fantastiska som kommer hit och ser ut som de är tagna från film.

Cathrins drivkraft är passionen för kläderna och vad de har att berätta.

– Jag vill få folk att förstå det här kulturarvet som finns. Framför allt kläder från 50-tal och äldre finns det väldigt få kvar av. Och går vi ner till 30-tal och äldre finns det väldigt få. Det är viktigt att de hamnar rätt, hos människor som tycker om dem. Så att man inte ser det som skräp även om det är gammalt och dammigt.

Anette från Umeå har hittat hit just idag.

– Jag tycker det är underbart här. Det är som en skattkista, säger hon.