Danska arkeologer visar upp fyndet: 2 000 guldspiraler

Danska arkeologer har funnit nästan 2 000 små guldspiraler på sydvästra Jylland. Det är första gången någonsin som ett sådant fynd har gjorts i Nordeuropa.

Guldspiralerna som dateras tillbaka till bronsåldern är ett mysterium för arkeologerna som aldrig tidigare sett något liknande.

I dag visas de sköra trådarna upp för allmänheten på Museum vest Själland.

– Det som är mycket speciellt. Man har aldrig sett något sånt i hela norra Europa, så man vet inte vad de har använt det till. Så när vi säger att det har suttit på någon dräkt så är det en ren gissning. En tre centimeter lång spiral i guld har ingen praktisk funktion, den har en utsmyckningsfunktion, säger Kirsten Christensen som är museumsinspektör

Guldspiralerna är små och lätta. Tre centimeter långa och gjorda av 0.1 millimeter tunn guldtråd, väger de tillsammans mellan 200 och 300 gram. Arkeologerna tror att de har använts som utsmyckning på en hatt.

Nu visas delar av fyndet från 900 till 700 år före Kristus upp här i en monter på västra Själlands museum.

En timme härifrån, i Boeslunde, gjordes upptäckten för en månad sedan. Där har några av Nordeuropas största guldfynd från bronsåldern gjorts.

På 1800-talet fann en bonde sex guldskålar i jorden och starten på den senaste utgrävningen var när amatörarkeologer för två år sen fann fyra guldringar där.

– Det här stumparna är så små så man kan inte hitta de med metalldetektor. Så det är som att leta efter en nål i en höstack om man ska hitta fler.