Djurambulanser hjälper akut sjuka djur

1:54 min

På flera ställen i Sverige finns det frivilliga djurambulanser. De körs av personer som jobbar gratis för att åka ut och rädda skadade djur.

Klicka på texten för att läsa mer!

Marcus Backström från Dalarna såg ett program om djurambulanser på TV. Nu har han och hans kompisar startart en egen.
- Jag har ju sett de här Tv-programmen och det behövs ju nån man kan ringa till om man ser ett djur som är sjukt eller vanvårdat, säger han.

Ja, det är Marcus Backström och hans nya arbetskamrater Martina Johansson och Anna Nordén som nu startar djurambulansen i Dalarna. De har varsin ambulansbil som ska kunna köra ut och hjälpa djur som mår dåligt. Anna och Marcus berättar om vad dom tar med sig i sina bilar.
- Ja, det finns akutväska, filtar, en bår, en mindre bur.

Alla djur ska kunna få hjälp
Både vilda och tama djur ska kunna få åka med i den nya djurambulansen. Fast de kan inte hjälpa hur stora djur som helst.
- Vi kan ju ta stor hund, det är väl det, sen ska vi köpa in en hästbuss så att vi kan ta även det.

Har ni folk då så att ni kan ha djurambulansen igång dygnet runt?
- Ja, meningen är så, och då är det vi tre som kommer att dela på jouren och så har vi nätverk som vi kan ta till då.

Är det mycket djur som far illa?
- Ja, mer än vad jag tror folk vågar anmäla tyvärr, säger Anna Nordén.

Djurambulansen får gåvor
Bilarna och allt som behövs för att hjälpa djuren kostar förstås pengar. Dem får djurambulansen in från medlemsavgifter, gåvor och företag som vill göra reklam för sig själva. De samarbetar också med en veterinär som har en lång utbildning på att hjälpa sjuka och skadade djur.

De tre ambulansförarna är inte själva veterinärer, men har redan länge tagit hand om djur själva. Egentligen är det inte så mycket som behövs för att man ska kunna vara med och hjälpa skadade djur, tycker Marcus.
- Nej vi har ju inga krav på att man ska utbildad djurvårdare, utan det är bara att ha ett stort hjärta för djur, säger Marcus Backström.