Regeringsombildning väntas i Grekland

1:59 min

Natten till i dag röstade grekiska parlamentet ja till de reformer som krävs för ett nytt nödlåneprogram, men en stor del av ledamöterna i regeringspartiet Syriza röstade mot och det här kommer att få politiska följder.

Fler och fler tror på att premiärminister Alexis Tsipras kommer att ombilda regeringen och det finns också uppgifter om nyval.

Statsvetaren Michalis Spourdalakis menar att det är nödvändigt att bilda en ny regering.

– Jag tror att en ombildning är nödvändig, han måste göra det, finansministern har ju redan avgått till exempel, men också för att det här är en oerfaren regering, säger Michalis Spourdalakis, professor i statvetenskap vid Atens universitet som också var med och startade Syriza.

Och enligt grekiska medier så kommer den den ommöbleringen att ske och det ganska snart.

Premiärminister Alexis Tsipras ska då enligt uppgifterna flytta på flera ministrar som röstade nej i omröstningen igår och ersätta dem för kunna fortsätta regera.

Men frågan är om det räcker.

Under dagen har flera Syrizapolitiker däribland inrikesminister gått ut och sagt att det kan bli nyval redan i höst.

Tsipras har själv sagt att han ska ta ansvar och genomföra det här avtalet.

Michalis Spourdalakis tror inte på nyval eller på att Tsipras tvingas avgå.

– Han skulle behöva avgå om han förlorar en förtroendeomröstning i parlamentet och det tror jag inte kommer hända, samtidigt så tror jag inte vi kan ha Tsipras utan att han har sitt partis stöd, säger Michalis Spourdalakis.

Han menar att Tsipras skadats av själva överenskommelsen med långivarna snarare än den politiska turbulensen i hans parti.

– Tsipras skadades så snart han kom tillbaka med överenskommelsen, men inte av att så många i hans parti vänt sig mot avtalet, säger statsvetaren Michalis Spourdalakis