Halmstad behöver fler familjehem

3:14 min

Halmstad kommuns boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn är fulla. Nu försöker kommunen värva nya familjehem.

– Vi har tömt ut alla möjligheter att placera hos privata HVB-hem och liknande, och vi har inte jättemycket tillgång till egna familjehem utan vi måste göra en reklamdrive helt enkelt för att hitta fler, säger Eric Semb, chef för socialförvaltningens kvalitetsenhet.

Just nu kommer många barn och ungdomar till Sverige utan sina föräldrar, på flykt från oroshärdar i framförallt Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea. I Halmstad kommun har man inte hunnit ordna fram tillräckligt med nya boendeplatser för ungdomarna. Just nu väntar omkring tio ensamkommande barn i Halmstad på att få komma till ett boende, enligt Eric Semb.

På torsdagseftermiddagen höll socialförvaltningen ett öppet informationsmöte på stadsbiblioteket i Halmstad för att värva nya familjehem för ensamkommande barn och ungdomar. Ett femtiotal intresserade kom dit för att få veta mer – och för att kanske lämna in en intresseanmälan.

– Jag själv flydde hit från Bosnien på nittiotalet så jag känner att det kan vara tid att ställa upp för en annan som behöver ett hem, säger Amina Boulaabi.

Joma Askari flydde till Sverige från Afghanistan som 16-åring. Han är glad för att han fick möjligheten att flytta till ett familjehem i Oskarström.

- Det är bra, man kommer in i samhället och så. Man lär sig hela tiden, pratar hela tiden svenska, säger Joma Askari.

Utöver satsningen på att värva fler familjehem planerar kommunen nya boenden för ensamkommande flyktingbarn med 18-20 platser.