Svalt intresse för Speakers corner i Uppsala - kan flyttas igen

1:52 min

Det portabla prathörnan och scenen Speakers corner i Uppsala har kostat Uppsala kommun cirka en halv miljon kronor. Stefan Hanna, centerpartistisk kommunalråd i Uppsala säger att intresset varit svalt för att göra sin röst hörd i prathörnan.

- Nja, det är svårt att veta men det är inte så att det är fullt i den hela tiden. Men det har varit folk där lite då och då som människor har utnyttjat plattformen, säger Stefan Hanna, centerpartiskt kommunalråd.

I april 2012 invigdes speakers corner i Uppsala och ambitationerna från politikerna var att alla nu skulle kunna göra sin röst hörd.

Men, intresset var svalt, och lagom till valrörelsen i höstas flyttades scenen till torget vid Sankt Per-gallerian, men därifrån har den nu alltså försvunnit och är tillbaka till sin ursprungsplats vid Vaksala torg.

Stefan Hanna menar att placeringen inte är den bästa och har funderingar på att ställa scenen i Stadsträdgården istället, likt förebilden i Hyde park i London.

- Det var ju ett av alternativen tidigare att vi skulle ha den i stadsträdgården, där kan den vara vacker och vara en trevlig symbol i den miljön.

500 000 kronor, alltså en halv miljon är kostnanden för speakers corner i Uppsala, och det tycker Stefan Hanna är en stor summa pengar om man ställer det i relation till hur många som har utnyttjat speakers corner.

- Jag tycker det är väldigt mycket pengar, men nu fick motionen stöd av ett enhälligt kommunfullmäktige, om vi ser till annan offentlig konst som vi satsar mycket pengar på så anser jag att den här är billig till annan offentlig konst och den är dessutom ett landmärke som man kan nyttja för nånting som är väldigt värdefullt och viktigt får vår yttrandefrihet, säger Stefan Hanna (C).