Före detta minister kritisk till samtalen om Kaunisvaaragruva

1:47 min

Viljan från alla parter i samhället att få igång gruvdriften är det som avgör Kaunisvaaragruvans framtid. Det anser Anders Sundström, före detta näringsminister, som flera gånger deltagit i räddningsaktioner för att rädda gruvan - bland annat som vd för Folksam. 

Samtalsklimatet har så här långt inte varit bra, säger Sundström.

– Fram till i dag har vi inte lyckats uppnå ett samtalsklimat där vi söker lösningar och det är naturligtvis väldigt tråkigt.

Anders Sundström vill inte precisera vad han syftar på men i en debattartikel i Dagens industri för några veckor sedan gick han till hårt angrepp mot LKAB:s ledning och näringsminister Mikael Damberg och anklagade dem för bristande engagemang för Kaunisvaaragruvan.

Debattartikeln väckte ont blod hos LKAB:s ledning, och en viss självkritik kan anas hos Anders Sundström.

– Hade vi haft ett annat samtalsklimat än i dag hade vi kommit betydligt längre. Det får väl alla ta på sig ett ansvar för.

Samarbete med LKAB i någon form är nyckeln till nystart i Kaunisvaaragruvan. Det enligt de fem miljardärer som tidigare i veckan köpte bland annat anrikningsverket av Northlands konkursbo.

– Man kan köpa malm, anrika och sälja den själv. Det finns olika lösningar, säger Bert Nordberg, talesperson för investerarna.

Du tror det går att hitta en lösning med LKAB?

– Ja, det tror jag och hoppas på bara viljan finns.