Sandvik gör vinst på 2,4 miljarder

1:45 min

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst på närmare 2,4 miljarder kronor före skatt, för andra kvartalet 2015. Samtidigt går det riktigt dåligt för Faxanders sorgebarn SMT.

Vinsten på 2,4 miljarder kronor kan jämföras med vinsten på omkring 2,1 miljarder kronor motsvarande period förra året.

Bland Sandviks affärsområden har det gått för bäst områdena Mining och Construction och överlägset sämst för sorgebarnet SMT med sina 3 500 anställda i Sandviken.

Trots kraftiga personalneddragningar de senaste året, mer än halverade SMT sin vinst när oljepriset dumpades i början av året och orderingången från gas- och oljeindustrin minskade.

Samtidigt finns nytt hopp för SMT:s produkter, säger Olof Faxander.

– För SMT är energisektorn det fortsatt viktigaste, vi har en bred exponering mot många olika delar av energisektorn. Kärnkraftssidan ser faktiskt lite gryningsljus igen och man ser en ökande aktivitet bland annat i Kina där man tittar på att åter investera i nya kärnkraftverk.

Olof Faxander, som behandlat SMT tufft och krävt större vinster, minskade kostnader, noll olyckor och till och med planerat för en försäljning av bolaget, är den här gången mer förlåtande till affärsområdets usla kvartalsresultat.

SMT utvecklas riktigt fint, säger han.

– Det har varit väldigt kul att se den fina utveckling som vi sett på SMT och det fina jobb som våra anställda verkligen gjort under de här senaste åren.

Så det finns en framtid för SMT?

– Det gör det alltid, avslutar Olof Faxander.