En myggas väg till blodet

Först känner de din lukt, sedan ser de dig, och så känner de din värme. Myggors jakt på blod sker enligt en slags avancerad trestegsraket, visar ny studie.

Genom att placera myggor i en vindtunnel med olika förhållanden har forskarna vid California Institute of Technology undersökt vad som gör myggor till så tuffa motståndare.

Enligt studien, som nu publiceras i tidskriften Current Biology, är koldioxiden vi andas ut det första som myggorna känner lukten av på så långt avstånd som upp till 50 meter. De börjar då aktivt söka efter föremål och kommer närmare. 15 meter bort kan de se oss, och när de är omkring en meter ifrån känner de vår kroppsvärme och går till attack.

Men för den som tror att det skulle hjälpa att hålla andan, så skulle det ändå inte fungera. För om myggan är tillräckligt nära reagerar den i huvudsak på kroppsvärme och synintryck, vilket är smart, eftersom den koldioxid vi andas ut snabbt försvinner en bit från vår kropp, menar forskarna.

Nu är förhoppningen att studien kan vara en bit på väg för att komma på effektivare myggfällor i framtiden.

Referens: Floris van Breugel et al, "Mosquitoes Use Vision to Associate Odor Plumes with Thermal Targets", 16 juni 2015, DOI: org/10.1016/j.cub.2015.06.046