Gävleåklagaren överklagar domen

0:39 min

Den Gävleåklagare som i tingsrätten dömts till 3,5 års fängelse för bland annat våldtäkt av barn och sexuellt ofredande, har nu överklagat domen.

Gävleåklagaren menar att straffet var för hårt och han förnekar bestämt att han skulle ha utfört sexuella handlingar med de flickor som uppgett att de utsatts för våldtäkt.

Den sexualbrottsdömde Gävleåklagarens advokat Per Borgblad förklarar.

– Ja, han är ju dömd i två kanske till och med tre fall av våldtäkt mot barn och i de delarna förnekar han ju bestämt brott och vi utgår ifrån att han blir frikänd i de delarna.

Försvarsadvokat Per Borgblad uppger också att Gävleåklagaren vill att det i andra hand ska vara en lindrigare rubricering, och att straffet ska bli mycket lindrigare. Det skulle innebära att åklagaren inte skulle få fängelse.

Och Gävleåklagaren förnekar fortfarande bestämt att han ska ha utfört sexuella handlingar med flickorna.

– Vi hoppas och utgår ifrån att hovrätten kommer att frikänna min klient i de delarna, avslutar försvarsadvokat Per Borgblad.

Gävleåklagaren dömdes för tjänstefel, sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn till 3,5 års fängelse i Falu tingsrätt. Bevisningen mot mannen var bland annat SMS-trafik som Gävleåklagaren haft med offren.

Han förnekade under rättegången att han skulle ha utfört barnvåldtäkt, men medgav tjänstefel genom att han sökt på personer i åklagarmyndighetens databas som han inte haft rättigheter till.

Dessutom ska åklagaren ha hjälpt en närstående med ett rättsfall som han sedan utfärdade ett strafföreläggande i. 

Straffet på 3,5 års fängelse innebar en förmildring i och med att åklagaren med stor sannolikhet kommer att förlora sitt jobb som åklagare.

Gävleåklagaren yrkar att fängelsedomen bör ändras till villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Även åklagare Anders Jakobsson har nu överklagat fängelsedomen. Han yrkar på att Gävleåklagaren ska få ett längre fängelsestraff. Anders Jakobsson menar att tingsrätten tagit för stor hänsyn till att Gävleåklagaren kommer att förlora sitt jobb.