Jönköping/Vrigstad

Hjälten Herman Liv: Känns bra med bild på pappa

11 min

David Gunnarsson är ett aktat namn inom hockeyvärlden. Nu har han startat ett hjälteprojekt. Och första hjälten är Herman Liv, åtta år.

David Gunnarsson från Vrigstad har under många år gjort målvaktsmasker till de allra bästa, som Dominik Hasek, Henrik Lundqvist och Johan Hedberg. Men allra flest masker har han gjort till HV-hjälten, landslagsspelaren och publikfavoriten Stefan Liv, som omkom i en flygolycka hösten 2011.

Nu har David Gunnarsson startat ett nytt projekt, Daveart Heroes. Där är det inte kända målvakter som får masker, utan alla sorters hjältar.
– Det var för ganska länge sen som började jag fundera på att jag ville betala tillbaka - jag får ju hålla på med mitt drömjobb, att sitta och måla och klabba och teckna och ha kul. Då målar jag mest till dem som lever på hockeyn, hockeyproffsen. Nu vill jag betala tillbaka till alla yngre tjejer och killar och göra sådana här hjältemasker.

Vad är kraven för att få en mask?
– Man behöver bara berätta något fint man gör för en medmänniska så är man med och så plockar vi ut någon där. Vi har sagt att vi delar ut en mask i halvåret.

Och den allra första Daveart-masken fick alltså åttaårige Herman Liv från Jönköping, för att han är en så fantastisk bror till sin lillebror och son till sin mamma.
– Den har ett HV-märke längst upp och några stjärnor, och pappa på sidorna och ett Jaroslavl-märke, berättar Herman om masken.

Vad tror du pappa hade sagt om masken?
– Att den var fin.

Hur är det att en bild på pappa på masken?
– Det är bra, så man kan komma ihåg honom ibland.

David Gunnarsson gjorde alla masker åt Hermans pappa Stefans Liv.
– Ända sen han började i A-laget, så Stefan har en speciell plats i hjärtat.

På en av Stefans masker fanns Herman. Nu har Herman Stefan på sin. Och det var självklart att han skulle få första hjältemasken.
– Jag vet att han är sån fin kille så det var ett lätt val, säger David Gunnarsson.

Herman Liv tror att en av sakerna som gör honom till en bra bror är att han leker mycket med lillebrorsan och spelar hockey med honom i källaren. Herman berättar också att han är målvakt, tränar hockey flera gånger i veckan, men att han också hinner spelar fotboll.

Hur känns det att vara en hjälte?
– Bra och roligt.

Än så länge är det oklart vem som ska få nästa hjältemask. Men intresset verkar stort.
– Jag har fått enormt mycket mail så vi håller på nu, jag och min fru, att gå igenom och kolla, så det är i process, säger David Gunnarsson.

Är det lite speciellt att måla en sådan här mask?
– Ja, det är årets höjdpunkt.